Църквата е една от най-новите построени в община Мездра. Храмът в Дърманци е изграден изцяло от дарения на миряни и отваря врати на 10 март 2013 година. Осветен е от Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник.

Днес под купола на божия дом се събраха десетки жители, дошли да запалят по свещичкаи да се помолят за здраве, мир и благополучие на своя небесен покровител. Енорийският пастир Отец Галин отслужи кратка литургия.

За избора на името на светеца покровител на църквата и за празника разказа кметът на Дърманци Димитър Тронков. Той разказа, че това е първата църква, построена в селото, тъй като до сега тук никога не е имало такава. Името на църквата е избрано от инициативния комитет и е съгласувано с Врачанската света митрополия и Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник.

Кметът подчерта, че въпреки обезлюдяването на селото, все пак с построяването на храма дърманчени се стараят да поддържат традициите и да пазят българското. Свещеникът, който служи в Дърманци, идва рядко, най-вече по Цветница, когато тук се събират повече хора. Въпреки че дори и на Великден тук не се отслужва литургия, вратите на храма винаги са отворени по големите християнски празници.

За хората в Дърманци църквата полека-лека се превръща в място, където могат не само да се помолят, но и да посрещат традиционните български празници. Макар че службата бе завършила, хора непрекъснато идваха смирено и почтително към Божия храм.