Краеведските четения са традиция в железничарския град. Вече 10 години, ценители на историята от Мездра, Враца, София и много други градове, се събират, за да разкажат за своето родно място и да споделят вълнуващи факти за миналото.

По време на тазгодишните краеведски четения бяха представени 15 проучвания за миналото на родния край, обособени в две сесии. Първата сесия включваше разработките „Оброците на с. Моравица“, на Янка Николова, „Най-нови проучвания за религиозния живот в с. Кален“, на Христина Маринска. „Каменарът с духа на Караджата“ представен от Мариана Димитрова, материал, който е получила от своя съселянин Йоло Георгиев. „Семейство Борис и Василка Стаменови от с. Типченица“, на Ивана Захариева, „Никулден в с. Царевец“, на Лиляна Лещарска, „Забраждане и начини на забраждане в с. Долна Кремена“, на Милка Пухалска „Книжовен живот във Враца и Врачанско през Средновековието“, на Елка Русева и „Неизмислени весили истории“ на Анета Дилова.

Втората сесия започна с дебют на новия участник Венцислава Шопова от НЧ „Подем 1926“ – с. Дърманци, която разказа за обичая „На Сирни заговезни в с. Дърманци“. Петър Вутов от село Игнатица е включи с „Исторически данни за с. Игнатица“, „За особеностите на някои местности в землището на с. Царевец и на някои съседни села“ на Калин Топалски, „Моят поглед в миналото на гр. Мездра“ на Светла Кръстева, „Пътят на образованието в гр. Мездра в летописните книги на ОУ „Христо Ботев“ на Рени Митева, Светла Дамяновска представи „Биография и творчество на художника Върбан Бояджийски (1931-1994 г.)“. Мирослав Гетов закри краеведските четения с „Денят на народните будители в празничния календар на Мездра между двете световни войни (1919-1939 г.)“

Акцент в четенията беше ретроспективната изложба на стари печатни издания „О, спомняте ли си, госпожо - модата на 30-те години на XX век”, представена от Тихомир Илчев.

Материалите представени на четенията ще бъдат събрани в сборник.

Всички участници получиха колаж от снимки, проследяващи досегашните издания на краеведските четения, грамоти, книгата на Красимир Лука „Античните паметници в община Мездра“ (2004 г.), „Каталог на средновековните фестивали и събития“ и „Каталог на средновековните и римски групи за възстановки“, издадени по Проект „Добре дошли в Средновековието”, реализиран от Община Мездра и от Община Добрословени, Румъния по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния - България 2014-2020 г. Наградите връчи Валентина Цекова, секретар на НЧ „Просвета 1925“.

Гости на форума бяха Калина Тодорова, заместник-председател на Регионално краеведско дружество - Враца, председателят на Общинския съвет Яна Нинова и заместник-кмета Нели Минева.