Това е първият проект в община Мездра, с който се предоставя социална услуга от неправителствена организация. Дейността на кризисния център е насочена главно към жени, деца, майки с деца, пострадали от домашно насилие или друга форма на експлоатация.

Пресконференцията бе открита от психолога Емилия Гарванска, представител на Фондация „Бъдеще и надежда” в Мездра.

Управителят на Фондацията Нина Савова представи целите на проекта и основните дейности, които са заложени в него. На първо място проектът цели повишаване капацитета на екипа и доброволците, участващи в работата на центъра, популяризиране на услугата сред заинтересованите страни и развиване и утвърждаване на социалната услуга”Кризисен център” в региона.

Г-жа Савова поясни, че тази социална услуга е насочена главно към жени, деца и майки с деца, жертви на домашно насилие. Екипът, който ще оказва съдействие и помощ на нуждаещите се включва психолог, социален работник, педагог, трудотерапевт и доброволци.

Кризисният център разполага със самостоятелна сграда, собственост на Фондацията, в която са създадени отлични условия за пребиваващите потребители на социалната услуга. Капацитетът на центъра е 6 човека. В сградата са обособени три спални помещения със самостоятелни бани и санитарни помещения. На потребителите са предоставени кухня, трапезария, медицински кабинет и офис. Има обособен кът за отдих на открито, както и овощна и зеленчукова градина, в които ще се извършват дейностите, предвидени за трудотерапия.

Социалната услуга „Кризисния център” могат да ползват лица, които притежават прокурорско постановление, заповед за предоставяне на полицейска закрила или друг документ от специализираните органи на МВР, заповед или направление за ползване на услугата от Дирекция „Социално подпомагане”. Срокът за настаняване в центъра е 6 месеца.

На пресконференцията присъстваха кметът на Община Мездра, Генади Събков, като партньор в осъществяването на проекта, представители на неправителствената организация, социални работници, психолози, както и ст. инспектор Ивайло Гешев, представител на Районно управление на полицията в Мездра.

Във връзка с осъществяването на проекта, Генади Събков изрази увереност, че това е правилна стъпка в прилагането на социалната политика в общината. Той подчерта, че всичко, което зависи от общинската администрация за успешната работа на Кризисния център, ще бъде направено.