Представителите на Районната избирателна комисия във Враца Силия Иванова, Павлин Коцев и Ивайло Иванов разясниха детайлно най-важните организационни въпроси, свързани с провеждането на изборите и запознаха присъстващите с методическите указания на Централната избирателна комисия.

Особено внимание бе отделено на новите промени в Изборния кодекс и най-вече работата с видеонаблюдението по време на изборния ден. Силия Иванова поясни, че броенето на хартиените бюлетини и машинните разписки да се случва под видеонаблюдение. Същото важи и за попълването на изборните протоколи. Тя подчерта, че първо ще се броят хартиените бюлетини, а след тези от машинното гласуване.

Видеоизлъчването ще е в реално време при спазване изискванията за защита на личните данни, записаха депутатите.

Видеонаблюдението ще приключи след преброяването на гласовете в комисиите и попълването на протоколите. Всяка бюлетина ще бъде показана на всички членове на комисията и наблюдателите в изборната секция.

Някои от присъстващите изразиха притеснение от въведеното видеонаблюдение, тъй като за първи път участват в комисии, но разчитат на опита на останалите членове на СИК.

Междувременно станаха ясни секциите в община Мездра, определени със заповед на кмета на общината, подходящи за гласуване на избиратели с увредено зрение и със затруднения в придвижването, както следва: СИК № 062700007, намираща се на партера на Социален комплекс (бивша сграда на АПК), с адрес: гр. Мездра, ул. „Иван Вазов" № 2; и СИК № 062700008, намираща се на първи етаж в ПГ „Васил Левски“ - гр. Мездра, с адрес: ул . „Патриарх Евтимий" № 2.