Представяне на най-новата книга на д-р Славян Стоилов „Медицината на Древна Персия” (Авестийска медицинска традиция и някои паралели с българската народна медицина) организират Община Мездра, Литературен клуб „Христо Ботев” и Краеведското дружество при градското Читалище „Просвета”. Събитието ще се състои на 28 юни (вторник) от 18.00 часа в Заседателната зала на Община Мездра. Представянето на книгата ще бъде съпроводено от документалния филм на Иво Леонкев „Хигиена на тялото и душата“ за националната експедиция „Българи - Прародина”, организирана през 2012 г. в Иран от Общобългарската фондация ТАНГРА ТанНакРа.

"Медицината на Древна Персия” е изследване, посветено на античните ирански лечителски традиции и влиянието им върху българската народна медицина. Защото и до днес влиянието на някои от тях както в традиционната медицина, така и в билколечението, се съхранява в медицинските практики в региона на Балканите.

Авторът на книгата - известният български учен д-р Славян Стоилов, ни разкрива от позицията на лекар проникването на старовременната иранска медицина по българските земи и повдига завесата на тайните около общите моменти между традиционните целителни системи на двете държави.