Културната изява бе открита от заместник-кмета на Община Мездра Нели Минева, която поздрави участниците:

„Уважаеми жители и гости на град Мездра, уважаеми ръководители, скъпи деца!

Добре дошли на III-я Международен детски фестивал „Мездра май”! в следващите два дни Мездра ще е детска песен и танц, а на сцената ще си дадат среща различни музикални и певчески стилове, за да ни покажат, че красотата на изкуството е многообразието.

От името на организаторите – Община Мездра и НЧ „Просвета 1925” , искам да пожелая на всички талантливи участници успешна изява на прекрасната сцена, а на зрителите – незабравими преживявания с вълнуващите изпълнения.

Днешният ден е истински празник, изпълнен с детско вълнение и щастливи усмивки и за мен е истинско удоволствие да обявя Третия международен детски фестивал „Мездра – май” за открит!”

Първи завладяха сцената малките танцьори от Ансамбъл „Мездра джуниър” и Средношколски танцов ансамбъл Мездра при НЧ „Просвета 1925”. Те изпълниха Джиновски танц, Ръченица, Празник на мегдана и Гергьовден.

През първата фестивална вечер на сцената се изявиха 299 талантливи деца от Мездра, Пазарджик, Враца и Ребърково, които спечелиха аплодисментите на публиката със своите вдъхновени и жизнерадостни изпълнения.

Тази вечер фестивалната програма продължава от 16 часа, в която ще вземе участие и детска музикално-танцова група от град Солун.