Десислава Василева
Десислава Василева

Месец май 2018 година в е белязан със значими за училището мероприятия. На 15 май отбелязахме 50 годишнина на специалността „Автотранспортна техника“ с Ден на отворените врати. Тържествено изпратихме випуск 2018 и отворихме „капсула на времето“, за да прочетем оставеното ни послание от нашите предшественици. В този важен за нас ден, ние и нашите гости тържествено съпреживяхме целия многогодишен труд на нашите предци. Изказвам своята благодарност към всички тях, към Община -Борован и към нашите спонсори” - споделя за MediaNews директорът на училището Десислава Василева.

От разказа на директора на училището разбираме, че на Държавните зрелостни изпити по Български език и литература са допуснати 46 зрелостника. Явили са се 42-ма и са работили отговорно по модулите. Десислава Василева казва, че днес, 23 май е другата отговорна дата в календара на училищния живот – втори ДЗИ със заявено участие от 6 зрелостника от минали години, които ще се явят на матури по Биология и здравно образование, Философски цикъл и История и цивилизация .На 6 юни предстои випуск 2017-2018 да покажат професионалните си умения, като се явят на Държавен квалификационен изпит по теория и практика на професията. Добрата подготовка през годините и отговорната работа на екипът от преподаватели дават основание за много добри резултати и успешно дипломиране на випуска- категорична е Василева.

През новата учебна година в Професионалната гимназия ще бъде осъществен прием след завършен седми клас /основно образование/ в три паралелки. Традиционните специалности по които ежегодно се осъществява държавният план прием са Специалност “Автотранспортна техника”, професия: “Монтьор на транспортна техника” - втора степен на професионална квалификация. Учениците придобиват основни знания и умения за устройството, диагностиката и ремонта на двигателите с вътрешно горене, както и Електротехника, Техническа механика, Техническо чертане и др. Развиват своите умения в учебните работилници. В дванадесети клас се обучават безплатно по кормилна практика и придобиват правото да се явят на изпит за водач на МПС кат. „В”, необходим за бъдещото упражняване на професията.

Специалност: “Малък и среден бизнес”,професия “Сътрудник в малък и среден бизнес” - втора степен на професионална квалификация. Учениците придобиват основни знания по Счетоводство, Икономика на предприятието, Финаси, Маркетинг и други специфични за професията учебни дисциплини. Усвояват компютърни умения в часовете по Бизнес комуникации и учебна практика по: Компютърен машинопис, Работа с компютър в предприятието, Бизнес проект. Новата специалност за учебна 2018/2019 година в ПГТ „Коста Петров“, е „Външни ВИК мрежи“ професия: „Монтажник на ВИК мрежи“ - втора степен на професионална квалификация“. Нововъведената професия дава възможност на завършилите да извършват подготвителни работи, ремонт и подмяна, да разчитат чертежи, схеми, скици, планове.

Питаме Десислава Василева какви възможности осигурява обучението на завършилите ПГТ “Коста Петров” в село Борован. Директорът ги изброява: „Учениците получат правоспособност за управление на МПС категория “В”; да развият собствен бизнес или да работят във фирми, кооперации и сдружения. При нас учениците са обучавани в атрактивни специалности с модерни кабинети, техника и квалифицирани преподаватели; ползват безплатен транспорт до училище; участват в проекти; имат възможност за професионална реализация след успешно завършване на обучението; ползват автомобилен парк, модерна техника и оборудвана работилница и полигон за водачи на МПС”.

Десислава Василева добавя, че най-добрите ученици получават стипендии, най-инициативните вземат участие в състезания на областно, национално и международно ниво и оправдано е някак горда, че в малкото село Борован има едно голямо училище. "Имаме и една голяма искра надежда за това, че в образованието нещо ще се раздвижи и че бъдещето на децата ни си е заслужавало да преживеем всичко онова, което ни се наложи досега"- казва с оптимизъм амбициозната млада директорка на селското школо, което по нищо не отстъпва на тези в големите градове на областта.