© Фондация Наследство в бъдещето

Картата на България със завети на 28-те административни области ще е с размери 5х3 м. Ще се оформи от 10 фрагмента, 1х1,5 м на всяка част. Гравирането извършва Дарин Ганчев, завеждаща училищната работилница, подпомогнат от ученици. Работата ще приключи до края на месеца, а сглобяването на частите, заедно с монтажа ще е в началото на юли на избраното за паметника място а Роженските поляни.

111-метровият пилон на Пилон „Рожен“ ще извиси българското знаме на рекордна световна надморска височина от 1430 м в Родопите. Родолюбивата инициативата за изграждане на монумент на българското знаме се реализира, чрез Национална дарителска кампания ”България заслужава!”, под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Проектът стартира в Деня на народните будители 1.11.2022 г. Безрезервна съпричастност към каузата изразиха големите родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев, Димитър Бербатов и редица видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

Към момента е готова цялата техническа документация и разрешителни за съоръжението и се изработва коничния метален стълб. Набирането на средства за паметника продължава, като дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, както чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за абонати на Yettel, VIVACOM и А1).

Откриване на монумента на българското знаме ще е на 13 юли 2023 г. с официална церемония, след която примата на българската естрада Лили Иванова ще изнесе първия в кариерата си концерт на поляна.