В СУ „Св. Климент Охридски” в най-голямото село в община Мездра, учениците от клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле” бяха подготвили радиопредаване, раздаваха розови балони и саморъчно изготвени емблеми розови фланелки с послание „СТОП на тормоза в училище! Бъди приятел! Подай ръка!”, пет тематични табла за деня.

Проведен бе и конкурс за „Най - розов клас”, който бе спечелен от учениците от 1 клас, с класен ръководител Димитрина Драганчева, следвани от четвъртокласниците на Димитринка Христова и учениците от 3 клас , с класен ръководител Петя Илиева.

На училищния вход бе поставено въженце, на което всеки клас бе закачил обща тениска с послания за "Деня на Розовата фланелка", а учениците от начален етап гледаха филма за приятелството - " Братя на Мечката".

В ОУ „Христо Ботев " в Мездра ученици от 5 - а клас , с класен ръководител Николай Ненов казаха „Да на толерантността всеки ден!” чрез емотикони на приятелството и ролеви игри. Децата показаха, че в тази трудна преходна възраст „Пубертет”, може да се превъзмогнат много отрицателни чувства и да бъдат задружни. В играта се включи и класният ръководител Ненов.

Възпитаниците на ОУ „Св.св.Кирил и Методий” също отбелязаха по оригинален начин този ден, който премина под наслова „В списъка на природата фигурираме в рубриката ЧОВЕК, затова не се срамувайте да бъдете хора !”. Коридорите и класните стаи бяха изпълнени с деца, облечени в розово, които пърхаха като нежни розови пеперуди.

Младшите посланици на Европейския парламент и Ученическия парламент на СУ „Иван Вазов“ също отбелязаха заедно Деня на розовата фланелка. Под наслов„НЕ на тормоза, но НЕ за ден”, с помощта на изработените брошури и дипляни, младшите посланици и членовете на Ученическия парламент запознаха учениците с начини за преодоляване на неприятни инциденти, събития и последствия, които биха наранили човешката душа.

Кулминация на проявите бе изписването на думата НЕ!с телата на учениците, облечени в розово. НЕ на тормоза! – е нашият апел към всички деца по света! Да бъдем НЕпримирими, да НЕ допускаме насилие срещу нас, да НЕ упражняваме насилие върху другите, да НЕ сме побойници, а ПРИЯТЕЛИ!

НЕ на тормоза, но НЕ за ден!