Инициативата е по повод Деня на Конституцията, празника на юриста и на съдебните служители, ден за гордост и преклонение пред нашите предци, които с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г., поставят началото и въвеждат конституционализма и правото като основополагащи принципи в устройството на младата българска държава.

В Деня на отворените врати граждани и журналисти могат да посетят административната сграда на съда и да се запознаят с организацията на работа на съдиите и съдебните служители, със съдебните процедури, с работата и функциите на съдебните служби.

По този повод от 10:00 часа ще се проведе брифинг с представители на медиите, на които Председателят на съда Миглена Раденкова ще представи дейността на съда като самостоятелен орган на съдебната власт.

В 14:30 часа е организирано посещение на ученици от XI клас в СУ „Христо Ботев“ - Враца, които ще се запознаят отблизо с работното ежедневие на магистратите и съдебните служители, с организацията на работа на отделните служби. В края на информационния тур пред учениците ще бъде представен документален филм за дейността на съда от началото на правораздавателната му дейност през 2007 г., направен безвъзмездно от Телевизия "Враца" по повод десетгодишнината на съда.

В 16:00 часа който желае може да присъства на публично разпределение на постъпилите в АдмС - Враца жалби и/или протести. Разпределението на постъпващите в съда оспорвания се извършва чрез централизираната система за случайно разпределение на делата, предоставена от ВСС, с която се определя съдията докладчик.

Денят на отворените врати в Административен съд - Враца е насочен към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване на правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на обществено доверие в работата на съда