Ботевите поклонници бяха поздравени от Кмета на Община Борован, Десислава Тодорова. „Саможертвата на Ботев и неговите съратници промени съдбата на България. Великите българи са все хора с изключителни духовни и обществени качества, цялостно и завинаги променили към по-добро нашата история, култура и морал. Освен това тези българи са известни в цял свят и чрез тях хората разпознават България. Христо Ботев, каквото и да е казал, душата му изцяло е участвала в думите му, в плача му, в смеха му. Ботев проповядва чрез своите произведения, а и чрез бунтовническия си живот, че свободата е най-важното нещо на света. Без нея няма нормално развитие на нито един човешки индивид“ - беше отбелязано в приветствието към походниците.

В художествената програма взеха участие учениците от основно училище „Отец Паисий“, с.Борован, самодейните колективи към НЧ “Просвета 1919“, с.Малорад, НЧ “Васил Левски“, с.Нивянин, НЧ “Пробуда – Добролево“, с.Добролево. Ботевите поклонници също се включиха в програмата с изпълнения на стихове, песни и танци.

Вечерта завърши с грандиозна фойерверк програма. Днес, рано на сутринта, походниците бяха изпратени от Борован и продължиха пътя си по стъпките на Ботев към връх Околчица. В похода се включиха и 20 ученика от ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“, село Малорад.