На пръв поглед това може да изглежда много, но всъщност плащанията в България стават по-бързо от средните срокове в световен мащаб, където срокът е средно 64 дни.

Изследването обхваща общо 35 държави от цялото кълбо. Най-кратко време отнема междуфирменото разплащане в Нова Зеландия, Австрия и Холандия, където това става за 42-46 дни. Най-мъчно пък се случват преводите в Китай, Гърция и Италия, където това се случва за 85-89 дни, показва анализът на Euler Hermes

"Традиционният ни мониторинг показва, че в един от всеки четири случая на обявяване на несъстоятелност причината е проблем с разплащането по голяма сделка. Особено сериозен е рискът при по-малките бизнеси, в които един договор може да реши съдбата на компанията", обясниха от фирмата, цитирани от в."Сега".

В България най-тромаво е разплащането в строителния сектор, което отнема средно 99 дни. Това донякъде е обяснимо предвид огромните по суми поръчки и купищата подизпълнители, с които част от "големите" работят.

Рискови сектори по отношение на бавното разплащане у нас са производството, търговията с метали, транспортът, електрониката и т.н.

Източник: actualno.com