Диспутът започна с кратка историческа препратка за "Приноса на участниците в Руско-турските войни от ХIX век за съхраняването на българските старини”, представена от Красимир Григоров от РИМ - Враца. В дискусията се включи и авторът на книгите "Мистика, език, философия" Степан Бюлбюлян.

Библиотекарят от НЧ "Фар 1930” Мария Божковска запозна аудиторията с изследването на историка Красимира Йончева за "Отстояване на национална идентичност чрез запознаване с шедьоври на българската духовност”, а д-р Мила Гълъбова представи читалището като културен и духовен център.

Главният експерт в Държавен архив - Враца Весела Пелова разказа за личния архив на Първан Първанов и зая специалния въпросник, които е изработил, за да може да се събират сведения за поселищните истории в Северозападна България.

Срещата завърши с представянето на три магически предмета от краеведа Калина Тодорова - цедилото, ябълката и бабино ушенце. Така финалът на дискусията беше атрактивен, любопитен за учениците и всички присъстващи на събитието.