"В този културен център ще витае духът на Радичков", подчерта в обръщението си кметът инж. Доцов. Той допълни, че идеята я има от няколко години и днес вече е факт.

С вълнение и признателност Димитър Радичков заяви, че: "Такова малко градче като Берковица е дало толкова много будители!“. Синът на Радичков отбеляза, че рядко в България се откриват културни центрове и този трябва да е жив, за да съхранява родовата и местна памет.

Културен център "Йордан Радичков" ще се използва за експозиции, литературни четения и беседи с автори, както и представяне на културно-историческо наследство. В него ще намери място и Дружеството на краеведите, които изследват творчеството на писателя.

Димитър Радичков подари на културното средище фотография от последната изложба за писателя от пътешествието му до Сибир през 1964 г. със заглавие "Неосветените дворове" по едноименния му пътепис.

След тържествения водосвет, официално бе прерязана лентата на новото културно светилище.

Сред гостите на събитието бяха народният представител д-р Илиян Тимчев, председателят на ОбС Иван Кирилов, кметът на Берковица инж. Милчо Доцов, заместник-кметовете Радослав Найденов и Биляна Тодорова, синът на Радичков - Димитър Радичков, актрисата Мария Статулова, краеведи, директори на училища и детски градини, общественици.