Тазгодишното издание на конкурса „Добрите дела“ е пето поредно. Регистрирани бяха рекорден брой участници. Първата година, 2014, Местната комисията за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните започна с 30 наградени деца. Днес те вече са близо 150. За 5 години техният брой е нараснал 5 пъти.
От Комисията вярват, че ще има успех в това, вярват, че и малките инвестиции, се отплащат богато в бъдещето.

На Празника на доброто бяха връчени над 60 индивидуални отличия и 4 групови награди. С грамоти си тръгнаха над 30 деца, още толкова заслужиха купи и грамоти. За особени заслуги в обществена полза, бяха наградени 4 цели паралелки:

а клас на II ОУ „Христо Смирненски“, гр. Берковица заедно с класен ръководител Валя Крумова. Тези прекрасни млади хора са дарили спечелена сума от конкурс в размер на 400 лева за лечението на техен съгражданин, който страда от прогресивна мускулна дистрофия, движи се с инвалидна количка и се нуждае от спешно лечение. Класът единодушно е решил вместо за пикник и радостни игри да дари парите за лечение. „Смятам, че тази тяхна колективна постъпка е едно голямо доброи пример за подражания“ споделя техния класен ръководител.

б клас на Профилирана гимназия „Д-р Иван Панов“ гр. Берковица с класен ръководител Павлина Ерменкова за проявена човещина и състрадание към ученик от същия клас. Децата от 8.б клас със събрани средства са помогнали на финансово затрудненото семейство да закупи очила на детето, което има проблем със зрението. Техният съученик е много благодарен, а те са горди със своята постъпка.

б клас на Лесотехническа професионална гимназия гр. Берковица с класен ръководител Петя Генова. Тези прекрасни млади хора, вдъхновени от примера на класния си ръководител се включиха в хуманитарната акция „Сподели обяд с пенсионер в нужда“. Те са събрали парични средства за закупуване на хранителни продукти за нуждаещите се хора в община Берковица.

б класа на Лесотехническа професионална гимназия гр. Берковица с класен ръководител Горан Атанасов. Голямата награда е присъдена за това, че децата и г-н Атанасов са споделили от своето време с пенсионерите от Дома за стари хора в Берковица, внасяйки топлина и уют в тяхното ежедневие. Момчетата и момичетата са почерпили с домашно приготвени сладкиши своите домакини и са трогнали сърцата на бабите и дядовците с желанието си да поговорят с тях като собствени внуци. Посланието, което тези достойни ученици оставят, е: „Правим всичко това, защото вярваме, че промяната започва от нас и искаме да сме носители на положителното, на доброто, искаме да сме готин пример“.

Учениците от 4-те класа получиха най-големите статуетки и грамоти, а отговорниците им – 6-месечен абонамент за образователния сайт Уча се.

В рамките на празника награди получиха и децата от Модерен балет „Адреналин“ с ръководител Пламена Илиева, които всяка година с трепет и вълнение се подготвят и участват в празниците, които организира Местната комисия.

Източник: berkovitsa.bg