Вълчо Вълчев е роден в с. Върба, но израства и учи в град Белоградчик. Завинаги свързан с родното си място, той създава редица знакови пластики, монументални керамични пана, скулптурни композиции и портрети на свои съвременници, които са неизменна част от облика на Северозападна България.

През годините Вълчо Вълчев работи съвместно с Йоанна Кемилева –художник керамик, и заедно изграждат своя творчески и личен път. Сега и двете им деца участват в художествения живот на страната – Александър Вълчев е скулптор, а Теодора Вълчева е изкуствовед и керамик. Затова наследниците на Вълчо Вълчев се вълнуват и гордеят, че тази галерия ще носи неговото име. Галерията е място за срещи, за общуване и размисъл. Така съзидателната сила на скулптора ще се предава не само пряко чрез неговите творби, но и символично чрез всяко събитие организирано в пространството на галерията.

„Огън и земя“ – с това заглавие авторите на настоящата изложба посочват двата елемента, които въплъщават същността на керамичното изкуство. Унищожителната, но и съзидателна сила на огъня, трансформиращ простата и безформена глинена маса в изящно и неповторимо по своя характер произведение на изкуството. Симбиозата между тези два елемента е позната на човечеството от най – дълбока древност. От района на град Белоградчик са и свидетелствата за най- ранните местообитания на човека в Европа – пещерата Козарника, пещерата Магурата. Точно на място като това е интересно да се види една изложба керамика – своеобразен мост във времето между миналото и настоящето. Защото керамичното изкуство е това, чиято същност се корени в зората на човечеството и има потенциала да улавя духа на всяка епоха, през която преминава. Всяка една керамична творба е малка частица от личния свят на художника. Преминала през огъня, за да придобие форма и цвят, тя предава на зрителя една нова емоция и образност.

В експозицията са включени и бронзови пластики на Вълчо Вълчев. Изложбата ще продължи до 28 юли 2019