Целта на учебното пътуване е повишаване на компетентностите, знанията и уменията на местните екскурзоводи, касиери и служители в обектите на територията на община Белоградчик. Идеята е това да стане в реална обстановка, като се почерпи положителен опит от практиката на техните колеги.

Участниците имаха възможност на практика да видят как се експонират и обслужват някои от най – популярните обекти в нашата съседка, като: археологическия музей „Лепенски вир“ /включен в списъка на ЮНЕСКО/, национален парк „Джердап“, Райковата пещера, и др.

По време на пътуването между отделните обекти бяха организирани ролеви игри и дискутирани различни теми като: „Особености при преминаване на гранични зони – умора на туриста”, „Поведение на туристи в туристически обекти, изискващи специален режим на движение – пещери, пресечен и воден терен, строителни и химически обекти” и „Контрол на местните екскурзоводски беседи в целодневен туристически продукт с комбинация България – чужбина“.

Последната беседа, изнесена от Фионера Филипова –Директор на Регионалния исторически музей, бе изнесена във Видин, където бе посетен новооткрития епиграфски център с екзпозиция на култова пластика, архитектурни елементи от различни периоди и надгробни паметници.

Водещ на лекторията бе Валентина Йорданова – професионален екскурзовод, представител за Северозападна България на Асоциацията на екскурзоводите в България и член на консултативния съвет по туризъм към община Белоградчик.


Източник: belogradchik.bg