От презентацията на изготвения „Бележник 2018” на държавата стана ясно, че оценките са направени от външни експерти и деца и родители в пет раздела - Основни принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето, Семейна среда и алтернативна грижа, Здравеопазване, Образование и Правосъдие.

Най - високата оценка в Бележника /която никак не е висока/ е за дейността на държавата в здравеопазването на децата. Експертите са поставили бележка Среден 3.19. Отбелязан е спад на равнището на детската смъртност от преди години, но този показател в същото време е почти два пъти по - висок от средния за Европейския съюз. Най-ниската оценка, 2.53 е за Семейната среда и алтернативните грижи, заради липсата на целенасочена политика към децата и родителите.

Със Среден 2.60 е оценена държавата по отношение на Конвенцията на ООН за правата на детето и е посочено, че над 30 % от децата у нас живеят в крайна бедност. За ангажиментите на държавата в областта Правосъдие оценката в Бележника е 2.79, с пояснението, че реформата в детското правосъдие са бави повече от 10 години. В областта Образование въпреки множеството нормативни реформи има значителен спад спрямо предишни години и оценката е 3.02.

Докладът „Бележник 2018” вчера беше внесен официално в Парламента, Министерския съвет и всички отговорни институции. Той включва препоръки, които биха подобрили съществуващите политики и практики във връзка с ангажиментите на държавата към децата. Преобладаващото мнение на родителите, взели участие в мониторинга е, че у нас дистанцията между хората и държавната власт е много голяма, има бюрокрация и липсва координация между институциите работещи с деца.

В малкият Бележник, които Националната мрежа за децата изготвя за втора поредна година, са взели участие със свои мнения 156 граждани и 189 деца на ученическа възраст.