След като преминаха през централната част на града, Представители от шествието проведоха среща с представители на местната власт, депутати, образователни експерти, бизнесмени и директори на училища, на която обсъдиха приема след VII клас във Враца.

Целта беше да се синхронизират мненията и да се тушира общественото напрежение, заради орязване на профилираните за сметка на професионалните паралелки. Дискусиите продължиха повече от два часа. В тях се включиха народните представители Иван Генов, Николай Иванов, Красен Кръстев и Петя Аврамова, Красимир Богданов областният управител Малина Николова, кметът Калин Каменов, шефът на Регионалното управление по образованието Галина Евденова и граждани с отношение към казуса в образованието.

Народният представител от коалиция "Обединени патриоти" Красимир Богданов заяви, че продължава да не подкрепя проекта, който ощетява профилираните гимназии. Петя Аврамова, депутат от ГЕРБ, беше на противоположно мнение и посочи, че броят на завършващите седмокласници- 579 ученици, определя създаването на реално 23 паралелки в средното образование в общината. Кметът Калин Каменов беше категоричен и посичи, че времето за отсрочки е минало и ако продължаваме така, след 10 години резултатите ще са плачевни.

Николай Иванов от коалиция "БСП за България” подчерта, че решението е болезнено, макар и балансирано и допълни, че е трябвало този преход към намаляване на паралелките да се направи по-плавно. Съпартиецът му Иван Генов пък сподели, че правилният начин наистина е да се видят какви са нуждите от квалифицирана работна ръка на бизнеса и образованието да отговори на тези нужди.

На срещата стана ясно, че утвърденият от кмета Каменов проект за план-прием след 7-ми клас в училищата на Враца остава валиден. Профилирани ще са 10 паралелки, а 16 ще бъдат професионалните. Галина Евденова уведоми присъстващите, че Държавният план-прием за учебната 2018/2019 година предстои да бъде внесен за одобрение в Областния съвет за развитие на 8 февруари. До 30 март той трябва да бъде защитен пред специализирана комисия на Министерството на образованието и науката.