Кметът на Враца, Калин Каменов съобщи тъжна за общината статистика за осемте месеца на тази година. Транспортните произшествия на територията на общината са били 317, от които 51 тежки. При тях са загинали 7 души, а 67 са били ранените. Нарушенията по пътищата на общината са 15 346, като 10 000 са за превишена скорост, 121 поради употреба на алкохол и 5 за шофиране след вземане на наркотици. МПС-та без документ за правоуправление са карали над 400 души. Неправилно паркирали са били 1054 нарушители, като тяхната цифра съвсем не е обективната. Градоначалникът съобщи, че в Общината се работи по проект за видеонаблюдение и съвсем скоро нарушителите ще се установяват своевременно.

Инициативата за деня без жертви на пътя е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL – уточни Янко Харалампиев.Тя е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL и неговият президент Ейдън Рийд. У нас денят утре ще премине под мотото „Заедно за всеки един човешки живот”.

Кметът на Враца заяви, че „Без жертви на пътя” трябва да е нашата цел всеки ден, на всеки от нас не само на 21 септември. Той апелира към водачите да помислят как шофират движите да намалят рисковете, карайки със съобразена с пътните условия скорост, да не употребяват алкохол или упойващи вещества, преди да седнат зад волана. Намаляването на жертвите и ранените на пътя е наш приоритет - заяви Янко Харалампиев. Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби.

Подкрепата на всеки е решаваща. Утре проверките на дежурните екипи на „Пътна полиция” ще продължат през целият ден, полицаите ще бъдат безкомпромисни към нарушителите на Закона за движение по пътищата. Водачите вероятно ще се съобразят с особеността на деня и ще бъдат внимателни на пътя, което разбира се, трябва да правят винаги.