Предвижда се при промените в Закона за енергетиката да заложим много по-рестриктивни срещу мерки срещу кражбите на електроенергия, обясни Петкова.

„Във фактурата на всеки един от нас няма да видите графа или ред, който да отразява крадена електрическа енергия. Моделът така е структуриран, че тези разходи на практика би трябвало и се поемат от електроразпределителните предприятия. Но като цяло остава в обществото чувство на несправедливост по отношение на това, че някой краде електрическа енергия за сметка на всички останали, които са добросъвестни платци”, министърът на енергетиката.

Петкова призова всички граждани, които имат подозрения, че някой се опитва да краде ток, да сезират веднага компетентните органи и местното ЕРП.

От 18 септември Министерството на енергетиката започва проверки в трите електроразпределителни предприятия и в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) във връзка с готовността за есенно-зимния сезон, съобщи още министърът. Такива проверки се правят за трета поредна година.

От средата на октомври ще бъдат проверени всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят студения резерв за енергийната ни система, добави министър Петкова .Тя коментира и предстоящото въвеждане на новите транзитни такси за пренос на природен газ.

"България е последната страна в ЕС, която не е въвела този модел, и ако това не се случи от 1 октомври, ни грози наказателна процедура. Такава отсрочка е имало в последните 5 години", припомни Петкова. Тя припомни, че сега потребителите плащат 19.71 лв. за 1000 куб. метра на 100 км, като тази цена не е променяна от 2005 г. С новата методика за изчисление на цената тя ще стане 21 лева и няколко стотинки, каза още министърът на енергетиката .

Продължава премълчаваният от КЕВР монополен тормоз върху българската икономика и домакинства с въвеждане на нови и нови изисквания към потребителите на природен газ, смятат най-големите работодателски организации у нас. Това се казва в писмо на АИКБ, БСК, БТПП И КРИБ до шефа на КЕВР Иван Иванов. В нито един европейски документ няма изискване за увеличение на цените за пренос на природен газ, пишат работодателите. Те предлагат да се отложи кумулативното нарастване на цените на природния газ, до изготвяне на оценка за въздействието и приемане на адекватни действия, защитаващи националната икономика.