"От три месеца кореспонденцията между Агенция "Пътна инфраструктура, ЕСО (Електроенергиен системен оператор) и ЧЕЗ е замръзнала и фирмата не може да получи разрешение за изместване на далекопроводните мрежи. Това е причината, поради която са се преместили на друга част от участъка и са преустановили дейностите. Те имат срок за завършване на първата част от трасето, която е в първия лот, и няма да могат да го спазят. Все още чакат. Аз проведох няколко разговора през миналите седмици с тях. Институциите не работят през последните три месеца."

На въпрос на Радио Видин има ли забавяне при изграждането на магистралата към Видин в участъка край околовръстния път на града, от Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха, че в момента се работи по цялата дължина на отсечката от 29,6 км от път I-1 между Видин и пътен възел "Макреш". Модернизацията на трасето в участъка стартира през октомври 2019 г. Поради извънредната епидемична обстановка във връзка с разпространението на COVID-19, въведена през 2020 г. и затруднените доставки на строителни материали, срокът по договора е удължен с 4 месеца и участъкът трябва да е готов в края на 2023 година. Изграждането на отсечката е разделено на три етапа:

Етап 1 включва разширението на околовръстния път на Видин /от км 3+757 до км 10/ с дължина 6,243 км. Предвижда се строително-монтажните работи да завършат до края на тази година при спазване на одобрения график.

Етап 2 включва изграждането на участъка Видин – Синаговци /от км 10 до км 20+400/ с дължина 10,4 км и срокът за завършването му е в началото на 2023 г.;

В Етап 3 е строителството на отсечката Синаговци - п.в. "Макреш" /от км 20+400 до км 33+400/ с дължина 10 км и срок за изпълнение в края на 2023 г.

Източник: bnr.bg