© Любо Андреев

"Познавайки спецификата на нашите ученици, а именно, че голяма част от тях са от социално слаби семейства. Решихме със колегите и споделихме с учениците да предприемем инициатива за изработка на маски. Обадих се на специалистите на БЧК Монтана за консултация относно изработката. Хората обясниха точно начина за изработка за да бъдат ефективни. Направихме организация закупихме плат и започнахме тяхното изработване. Децата се включиха в част от часовете по учебна практика. В нашето училище има ученици от 11 клас дуална система на обучение по професия "Оператор производство на облекло и ученици от 9 клас - "Моделиер технолог на облекло". В учебната практика децата с желание започнаха да обработват маските. След което част от тях раздадохме на техни близки, на социално слаби. Инициативата щеше да продължи, но възникна това извънредно положение и ние прекратихме учебната дейност."
След като учениците бяха разпуснати в извънредна ваканция, три преподавателки се ангажирали лично да продължат изработката на предпазни маски. Учителят методик инж. Корнелия Йовкова, Маринела Младенова, учител по практика и преподавателката по математика, с умения в шивашката професия Нина Георгиева кроят и шият маски вкъщи.

"С голям ентусиазъм започнахме, каузата е много добра. Идеята е да помогнем на социално слаби, възрастни хора от домовете, деца в центровете за деца лишени от родителска грижа. Целта е да стигнат до тези хора, които не могат да си ги закупят.", казват учителките.
Източник: БНР - Видин