Посещението е част от дейностите по Проект "О.Н.Л.А.Й.Н. - Нашата нова учебна иновативна мрежа за образование" (O.N.L.I.N.E. - Our New Learning Innovative Network for Education), финансиран по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа "Еразъм+" 2021-2027 г.

Те взеха участие в мобилност на тема „Културни и исторически наследства и дигитално обучение“, домакин на която беше Институт за средно образование „Висенте Еспинел“ - гимназия с почти двувековна история, която се помещава в сграда с огромна историческа стойност.

В рамките на мобилността училищата партньори по проекта от България, Испания, Италия, Португалия, Турция и Хърватска представиха чрез дигитални средства някои от най-значимите културно-исторически наследствата на своите страни. Екипът на мездренската гимназия презентира Рилския манастир, Седемте рилски езера, Старият град в Пловдив и Несебър, Белоградчишките скали и не на последно място, чрез изпълнение на живо - българските народни танци и традиции.

По време на посещението си учителите от шестте държави партньори бяха приети от кмета на Община Малага Франсиско де ла Торре в сградата на Кметството, която е паметник на културата и притежава ценни колекции от картини.

Програмата е включвала още разглеждане на известни културни наследства в района на Ма̀лага, като Архитектурния комплекс Алхамбра в Гранада (световно наследство на ЮНЕСКО), Замъкът Алказаба с Римския амфитеатър, Крепостта Гибралфаро, Музеят на Пикасо, Катедралата в центъра на Малага, Ботаническата градина „Ла Консепсион“ и др.

След тези посещения учениците от училищата партньори са имали за задача да направят видеа за различните културни и исторически забележителности в международни групи. Учителите от своя страна са участвали в работни срещи за обмяна на опит и планиране на дейностите по проекта.

Следващата мобилност по проекта е през месец май в гр. Бито̀нто, Италия, поясни Йоана Константинова.