Конкурсът е организиран от ЦМЕДТ „Амалипе“ и е етап от международния проект „Words are stones“, а целта му е да провокира младите хора да откриват езика на омразата и да го превърнат в език на разбирателството и човечността. Изложбата от ученически творби включва и колажите на Росица Манева и Дафина Руменова „Аз приемам теб като част от своя свят“, „Дъга на толерантността“ на Сиана Димитрова, „Мисия доброволец“ на Ванеса Василева и Люси Йонина и есето на Айлин Ферад „Приказка за цветовете на приятелството“.

8 април, Международният ден на ромите, е денят, в който светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които никога не са се завърнали. Подобно на други преследвани от нацистите групи, много от ромите са останали сираци, без съпрузи или деца.

Основан е на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Албена ЦВЕТКОВА