Предложенията на младите българи бяха няколко и засягаха различни теми. Ученикът Пламен Христов, който участваше в работна група, обсъждаща темата за интелигентните градове и обществен транспорт, даде идеята за изграждането на подходяща настилка и множество станции, откъдето се вземат под наем електрически двуколки. Целта е да се запази високата скорост и мобилност и едновременно да се пести място и да се опазва чистотата на градската околна среда.

Представител на България в групата, дискутираща темата за създаването на годишна сесия с въпроси и отговори с участието на лидерите на Европа и младите хора, бе Мартин Димитров. Той предложи да се създаде дигитален форум за събиране на най-често задаваните въпроси и съответно да бъдат публикувани отговорите на евродепутатите.

Темата за използването на социалните медии за информиране на младите хора за гласуването беше обсъдена в група, в която участваше Мария Конецовска. Тя имаше две предложения,които се отнасяха до разпространяването на снимки в социалните мрежи на гласуващи знаменитости с проявена гражданска активност и излъчване по националните медии на ефектни, кратни и ясни клипчета за възможностите, които ЕС дава на младите.

Между пленарните заседания и участието в работни групи младите парламентаристи бяха поздравени лично от българските евродепутати от ЕНП Ева Майдел и Владимир Уручев. Госпожа Майдел поздрави учениците за тяхната инициативност и ги посъветва да бъдат все така активни, любопитни и да надхвърлят това, което се очаква от тях. Тя подчерта нуждата от качествено образование, инвестиции в технологиите и повече участие на младите хора в обществените процеси. Ева Майдел увери младежите, че те са хората, които имат възможностите да направят нещо значимо и по-добро за света около тях.

Инж. Владимир Уручев също приветства инициативността и смелостта на учениците от ППМГ свободно да изказват мнението си и да отстояват позицията си. Той ги поощри да търсят възможности, да участват в младежки инициативи и да общуват с младежи от други европейски страни и сами да се уверят, че българите са толкова способни, креативни и отговорни, колкото всички други европейци.