© Радио Видин

"Всичко започна след катастрофалните земетресения в Турция. Тогава по инициатива на ръководството и най-вече на г-жа Пролетка Цветкова, директор на училището и г-жа Пламенка Иванова, координатор по проект "Еразъм +""Класни стаи без стени" организирахме благотворителна кампания за нашите партньори, колети и ученици от училището в Кахраманмараш, Турция. В инициативата се включиха всички учители, работещи в Основно училище "Иван Вазов". Учениците от ученическия съвет призоваха всички свои съученици да покажат съпричастност и да се включат в благотворителната кауза."

Кампанията е обявена по радиоуредбата в училището. Отзовават се ученици, родители и учители, разказват Ростислава Иванова, Раиса Росенова и Никол Николаева от ученическия съвет.

"Почти навсякъде в училището сложихме кутии за дарения. Призовахме всички да сложат колкото могат парички, за да помогнат на децата."

"Включихме се по радиоуредбата и обявихме за помощна в Турция."

"Много пъти сме участвали в проекти с Турция. Познаваме се. Техни ученици са идвали в нашето училище. Ние сме ходили там. Всеки от нас можеше да дари, защото имаме приятели там. Съчувстваме им."

Парите, които са събрани, вече са преведи по сметката на училището в Турция каза Пламенка Иванова, която е координатор по съвместния проект с училището в Кахраманмараш.

"Нашето училище винаги е било съпричастно с хората в нужда.Неведнъж сме доказвали, че имаме големи сърца, че мислим за другите. Земетресенията в Турция ни потресоха, защото Кахраманмараш има училище, което е наш партньор по проекта "Еразъм +". Новината ни накара да се опитаме бързо да се свържем със своите приятели, защото те вече са наши приятели."