Малките журналисти от "Говорящ вестник" в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра бяха сред посланиците на “Да изчистим България заедно” и миналата година. Тогава те гостуваха в bTV по покана на синоптичката Станислава Цалова и получиха тениски с логото и мотото на кампанията.

Нещо повече: по молба на организаторите на зелената инициатива в училището притече конкурс за име на талисмана на кампанията. За целта ученици от различните класове записаха своите предложения в специално оформен кът. Сред идеите бяха Помагливко, Зеления обичливко, Зеленко Зеленков, Зеленушко, Работливко, Чочо и др. В крайна сметка от bTV избраха Зеленко Зеленков и той стана официален талисман на кампанията.

Кампанията "Да изчистим България заедно" на bTV Media Group е най-мащабната доброволческа инициатива у нас, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план. Главната роля в инициативата е поверена на гражданите, които с действията и начина си на мислене се превръщат от доброволци за един ден в неизменни посланици на каузата да направим България чиста.

В рамките на кампанията досега са събрани 82 хиляди тона отпадъци и са премахнати над 7300 нерегламентирани сметища.

Акцент в "Да изчистим България заедно" е Денят на голямото почистване, който тази година за пръв път ще се проведе през есента. Стотици хиляди доброволци ще излязат на 16 септември, за да покажат, че заедно можем да изчистим боклука от България. След това всички, които имат отношение към опазването на околната среда, ще могат да демонстрират пред цяла България своята добра идея или практика, която елиминира боклука по интересен и различен начин или го превръща в нещо ценно.

Тазгодишното издание на кампанията "Да изчистим България заедно" ще завърши с класация и награждаване на областите с най-голям принос към каузата да докажем, че България може да бъде чиста.

България e един отбор на 16 септември! "И ние сме от Вашия отбор! И ще играем чисто на 16 септември!", споделиха в социалната мрежа от ученическия "Говорящ вестник” в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Мездра.