“Нашето училище за първа година се включва в инициативата, която се провежда всяка последна седмица на месец май. Децата тръгнаха тази сутрин в 10 часа от Бургас за Козлодуй. В групата има 48 ученици, предимно от осмите класове, и трима преподаватели. Всеки ден групата ще прави пешеходни преходи, като тръгва от един начален пункт. Вечер се спи на палатки в планината. На 2 юни походът завършва на лобното място на Ботев“.

Въпреки, че училището не носи името на Ботев, няма българин, който да не смята, че поетът и революционер е личност, която е пример за подражание и заслужава да се върви по неговите стъпки. „Точно в такава посока ние мотивирахме нашите деца, да станат едни достойни българи, защото в днешно време е важно да ги възпитаме да бъдат добри и достойни хора. Много съм радостна, че успяхме да организираме група и се надявам от тук насетне, походът да стане традиция за нашата гимназия“, казва Весела Иванова.

1500 ученици от цялата страна са част от тазгодишната инициатива. Тази сутрин от различни части на страната те са тръгнали за Козлодуй, за да покажат, че са достойни за подвига на Христо Ботев.