„Убедена съм, че така желаната промяна в отношението на хората към природата започва от промяна на мисленето и поведението на младите хора – нашето бъдеще. Победителите в конкурса отново доказаха не само таланта на българските деца, но тяхната зрялост и готовност да поемат предизвикателствата в опазването на природата и отговорност да се грижат за бъдещето на планетата“, каза зам.-министър Николова.

Първата награда и кристалната статуетка получи Светислав Георгиев Тодоров от Софийската математическа гимназия за стихотворението „Сън за утрешния ден“. Втора награда беше присъдена на Мирослава Цветанова Банчовска, СУ „Васил Воденичарски“ в с. Хайредин, област Враца, за есето „Климатът се променя. Променят ли се хората?“. Трета награда получи Катерина Адел Джоуид от 9 Френска езикова гимназия в София за разказа си „Сънят на Малкия принц“. Бяха връчени и пет допълнителни отличия.

Конкурсът на името на първия директор на Национален парк „Рила“, природозащитник и приятел на децата и младите хора Мими Праматарова, се провежда от 2006 г. Наградите бяха връчени по време на традиционното годишно събитие на НДЕФ, на което беше представен отчетът на фонда зa 2017 г. С партньорите на екофонда беше обсъдена и новата тенденция в дейността му – въвеждане на образователни програми паралелно с инвестиционните проекти за ефективно ползване на обектите, в които са приложени енергоспестяващи мерки. В събитието участваха представители на министерства, ЕБВР, общини, училища, НПО, национални паркове и др.

Източник: 3e-news.net