Справка на Националния осигурителен институт показва че броят на хората, които избират да работят и след пенсионирането си, расте постоянно от 2010 г. насам, като очаквано мъжете са повече от жените.

През миналата година почти 165 хил. българи с пенсия за стаж и възраст са работили. За последните седем години това е най-големият брой на работещите пенсионери според официалните данни на НОИ. За сравнение спрямо 2013 г. те са с над 20 хил. повече.

През 2015 г., за когато има публикувани официално данни, почти 156 хил. пенсионери са работили. Над 92 хил. са мъжете, а над 64 хил. - жените.

Съвсем очаквано в охраната работят най-много пенсионери. Обикновено бивши служители от сектор "Сигурност", които се пенсионират рано, след това продължават да работят като охранители и пазачи.

От миналата година военни и полицаи имат минимална възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 месеца, а тази година е 53 години. През 2015 г. обаче все още нямаше въведена минимална възраст за пенсионирането на служителите от сектор "Сигурност".

Така или иначе до края на 2018 г. има преходен период, в който всички служители, които към края на 2015 г. имат необходимия стаж, могат да се пенсионират независимо от възрастта си. Към края на миналата година пенсионираните военни, полицаи и др. са общо 98 хил. души.

Следващият сектор, в който има много заети пенсионери, традиционно е бюджетният. През 2015 г. обаче бюджетният сектор почти се изравнява с охранителните дейности. Разликата в броя на осигуряващите се пенсионери се стопява до около 130 човека в полза на охраната при няколко хиляди в предишните години.

Търговията и строителството също са сред секторите, в които работят най-много пенсионирани българи. Малко над 4 хил. са пенсионираните работещи медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти, показват данните на НОИ.

Пенсионерите, които работят, имат право веднъж в годината да поискат от НОИ актуализиране на пенсията заради вноските, които им се удържат за Държавно обществено осигуряване. Освен това вече не е необходимо човек да напуска работата си, за да излезе в пенсия. А от миналата година всички могат да се пенсионират една година по-рано, ако имат необходимия стаж, но пък с намалена пенсия от 0.4% на месец.

Наскоро германски медии съобщиха, че в Германия работят 11 на сто от пенсионерите. Тенденцията и там е да се увеличава броят на хората с пенсия и заплата. Според данните, броят на пенсионерите в Германия, които работят, се е удвоил за десет години - от 5% през 2006 г. на 11% през 2016 г.


Източник: dnes.bg