Служителите на идолите търсили навсякъде Савин, княза на Хермопол, за да го подложат на мъчения, но никъде не го открили, за което още по-силно се разгневили.

Но един просяк, на когото Савин бил сторил голямо добро, го издал на властта. Както Юда предал Христа, така и тоя бедняк за две жълтици издал своя благодетел.

В това време при свети Савин имало шестима християни. Като помислили, че е дошъл някой от братята, те отворили.

Тогава езичниците бързо нахлули в дома и свързали всички. Савин и още шестима християни били хванати от царските войници и отведени на съд. Особено здраво оковали свети Савин с две тежки вериги и след това го отвели на съд пред хегемона на тази страна, който се казвал Ариан.

Свети Савин бил разпитван дълго време и много пъти бил принуждаван да принесе жертва на идолите. Но Савин не се отрекъл от Христа, заради което бил изтезаван още по-жестоко - тялото му било разкъсвано с остри железа и горено с огън. Заедно с него били измъчвани и останалите шест християни, но и те не предали вярата си.

След големи мъки Савин бил хвърлен и удавен в река Нил през 299 година.

Същият ден църквата почита и Свети Папа. Той бил родом от Ликаонския град Ларанда и живял по време на управлението на император Максимиан.

Заради изповядването на Христовата вяра бил предаден на мъчения в родния си град, след това - в Диокесария и накрая - в СелевкияРечник Сирийска. Били го с пръчки, разкъсвали го с железни куки, като обули нозете му в железни обуща с гвоздеи отвътре, го принудили да извърви дълъг път. Мъченикът завършил земния си живот, завързан за дървен стълб.


Източник: .pravoslavieto.com