Освен изцелението, те помагали на хората и с щедра милостиня. Притежавали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличали голите; с една дума, проявявали милосърдие към всички бедни и нямащи.

Жилището на тези свети лекари се намирало в едно село край Рим, където било имението на родителите им. Тук двамата просвещавали със светата вяра всички околни селища. Дяволът им завидял за смирения и изпълнен с добродетели живот и слугите си да оклеветят невинните пред царя. По това време в Рим царувал Карин. Той изпратил войници в селото, където живеели светците, да ги хванат и доведат при него на разпит.

Когато царските войници стигнали до селото, започнали да разпитват за Козма и Дамян. Вярващите умолявали братята да се скрият, докато премине гневът на царя. Но те не само не послушали този съвет, а сами се явили пред войниците, за да пострадат за Христовото име. Но хората настоявали да запазят живота си не заради себе си, а заради спасението на другите, и братята ги послушали. Вярващите ги скрили в една пещера.

Разгневените войници дълго и навсякъде търсили светците, но не ги намерили. Тогава заловили няколко благочестиви мъже от селото, оковали ги във вериги и ги повели към Рим. Като узнали за това, светите Козма и Дамян веднага излезли от пещерата и се предали на войниците и казали да освободят невинните, защото те са тези, които им е заповядано да заловят. Войниците освободили мъжете, оковали светите Козма и Дамян и ги повели към Рим. Тук светците били оковани и затворени в тъмница.

Цар Карин ги обвинил, че са се отрекли от боговете на предците и ги принудил да им принесат жертва и да им се поклонят иначе. Светите братя отказали, а Карин ги заплашил с нечувани мъчения. Тогава се случило чудо – те призовали Бог да измени лицето на императора и то да се обърне назад.

Когато светците произнесли тези думи, лицето на Карин внезапно се изменило и шията му се извила така, че лицето му се оказало обърнато към гърба и никой не можел да му помогне. Той седял на трона си така с изкривена шия и обърнато лице. А народът, като видял това, изведнъж се обърнал към Бога и мнозина повярвали в Христа. Започнали да умоляват светите лекари да изцелят царя.

Но едва когато сам императорът произнесъл думите за прослава наБожия Син, шията му се изправила, лицето му застанало на мястото си и той, като станал, устремил очи към небето и като издигнал ръце, заедно с целия народ въздал благодарност на Бога. Получил изцеление, царят почел с дарове братята Козма и Дамян и ги отпуснал с мир.

Но дяволът, като не успял да навреди на светците с клеветите си, намислил друг начин. В страната живеел един много известен лекар, някогашен техен учител, който завиждал на светците. Той ги подмамил с измама към планината уж с цел да събират лечебни растения и ги изпратил да събират растения по отделно. Тогава убил с камъни първо единия, а после погубил и другия, взел телата им и ги скрил в един кладенец.

Традиции и обреди

Народен празник на всички лечители, врачки, баячки и билкари. На този ден жените не работят нищо, за да не се разболее човек от семейството или домашните животни. Единственото, което могат да правят, е да месят хляб и да го раздават за здраве.

Вечерта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в църквата или в параклиса, посветен на светците, а на сутринта се измиват на аязмото. Често се правят курбани.


Източник: pravoslavieto.com