Врачанският Митрополит Григорий приветства присъстващите и каза, че борбата срещу наркоманиите пробужда у всеки един от нас отговорност за този страдащ и постоянно обезличаващ се свят. Той допълни още, че борбата срещу дрогата трябва да е активна и да води до промяна.

Протойерей Михаил Манев представи първия и единствен по рода си Православен център за духовно обгрижване на наркозависими "Св. Княз Боян Енравота” във Варна. Той съобщи, че 48% от случаите, с които работи центърът, се връщат към нормален живот и се отказват от наркотиците. Отец Кирил Дидов от Храм „Св. апостоли Петър и Павел” в столицата представи своята духовна дейност, която извършва от години, а именно да обгрижва семейства с такива проблеми и да им помага. В дискусията се включи и врачанският свещник Димитър Митев, който разказа за работата си с хора, лишени от свобода и за превенцията на употребата на алкохол и наркотични вещества сред тях.

Изключителна бе историята на свещеник Андон Шавулев, който е бивш треньор по бокс, а сега предстоятел на Храм "Въведение Богородично” в Благоевград. Той разказа как от години тренира момчета в боксовата зала, как спортът се използва като превенция срещу различните зависимости, както и каква е неговата роля в живота на подрастващите.

В края на дискусията експертите от Превантивно-информационния център във Враца представиха дейността и конкретни резултати от работата с ученици. На кръглата маса присъства заместник-кметът Петя Долапчиева, училищни психолози, здравни работници, младежки медиатори, членове на обществени съвети към училищата и представители на други институции, имащи отношение към проблема.