© pravoslavieto.com

Целият живот на преподобния е свързан с два манастира - Троице-Сергиевата лавра и Спасо-Андрониковския Московски манастир. .

Иночески постриг светецът приел в Спасо-Андрониковата обител. Като живеел във високо духовна среда и в атмосфера на святост, инокът Андрей се поучавал както от историческите примери на святост, така и от живите образци на подвижниците около него.

В продължение на двадесет години (до смъртта си) той водел живот на подвижник-иконописец, заедно със своя "съпостник" Даниил Чьорний (Даниил Черный).

След смъртта на преподобния Андрей, умиращият Даниил - който не разделил в сърцето си с него, получил след неговото отпътуване откровение за прославата на своя духовен брат в Царството Небесно.

Преподобни Андрей Рубльов е изрисувал храма Кисти. Негово дело е знаменитият чудотворен образ на Пресветата Троица, който до днес представлява ненадминат образец на православна иконопис.

Преп. Андрей изрисувал Благовещенския събор в Московския Кремъл.

През 1408 г. той изрисувал иконостаса и Владимирската икона на Пресвета Богородица в Успенския събор в град Владимир .

Преподобни Андрей Рубльов е изрисувал стените на Успенския събор в Звениград (кр. на XIV-XV в.), деисусния чин на иконостаса в храма Рождество на Пресвета Богородица в Саво-Сторожевския манастир, зографисал е стените и иконостаса на Троицкия събор на Троице-Сергиевата лавра и други.

Източник: pravoslavieto.com