Независимо, че цените се вдигат на хартия, те отдавна не са тези, определени от времето на патриарх Максим. Всеки храм и надуваше според апетита на свещениците за печалба. В столичните храмове за свето Кръщение се плащаше и досега не по-малко от 60 лева такса, коментираха запознати.

Венчавката вече става 140 лева, но и до момента таксата беше надута минимум на 250 лева, ако е без хор, а с хор на някои места е дори 600 – 700 лева. На хартия синодът увеличава и таксата за снимане на частни тържества в храмовете – 20 лева за фотоапарат и 60 за камера. Към момента в повечето черкви до момента реално се плащаше съответно 40 и 80 лева.

30 лева става официалната такса за водосвет и 60 лева за маслосвет. На практика до момента и тази такса е много повече от фиксираната сега от синода, тъй като всеки свещеник получава пари толкова, колкото му дадат хората. Парите, обикновено са много повече от споменатите цифри.

За молитви в рамките на 40 дни, наричани за краткост от вярващите Четиридесетница, вече ще се плаща до 40 лева, а петохлебие (частен молебен с обредни хлябове) 10 лева. До момента въпреки цените от времето на дядо Максим, които бяха символични, всеки храм определяше сам тези такси.

Опелото вече ще струва 60 лева, а частната панихида – 30 лева. Независимо от двойно по-ниските цени на хартия до момента, свещениците в някои храмове взимаха неколкократно повече.

Свещите бяха увеличени през 2015 г., като цените скочиха двойно. Килограмът вече струва 80 лв. Сега най-ниската цена за свещ е 40 стотинки. От м.г. в храмовете се продават и свещички, изработени от чист восък. Техните цени са по-високи, но за сметка на това при горенето не димят и не опушват иконите и стенописите в църквите. Най-малките восъчни свещи се продават за 50 ст., а по-големите за 1,25 лв., 2,50 лв. и 5 лева.