По отношение на ваксинирането тя каза, че няма да е проблем за членовете на РИК да бъдат ваксинирани. Все още се обсъжда дали може да се подадат документи за състава на СИК по-рано. Уточнено беше, че по темата с ваксинирането се работи съвместно с Министерство на здравеопазването.

ЦИК са провели среща с министъра на вътрешните работи и представители на ДАНС. На тази среща са обсъдени мерките, касаещи машините и машинното гласуване: „Обсъждахме стъпките по охрана на машините.“ Съобщено беше, че до утре кметовете на общините утвърждават секционните избирателни комисии. Необходима е информация за броя на секциите с над 300 избиратели.

Димитър Димитров каза, че освен регистрацията на СИК важна информация е, че вече има подадени заявления от партии и коалиции. В методическите указания ще бъдат описани всички възможни казуси, увери Димитров: „Ще се опитаме да направим такива правила, че да бъдат максимално удобни.“

Той съобщи, че са постъпили малко жалби. Най-популярната жалба е тази с казуса за наименованието „Обединени патриоти“. До утре ще има списък с всички РИК, каза Димитров. Ще направим всички възможно членовете да получат първата доза COVID ваксина достатъчно рано, уточни Димитров.

Таня Цанева коментира няколко въпроси като уточни, че в указанията от МЗ се казва, че карантинираните граждани трябва да подадат заявление до общината, за да бъдат включени в мобилни избиратели секции.

Тя информира, че ЦИК все още не е разгледала регистрацията на коалиция „Изправи се.бг-Мутри вън“. Най-късно утре ЦИК ще има решение.

На въпрос дали партия „Атака“ ще има право на членове на СИК Димитър Димитров отговори, че разпределението на квотите е между коалиционните партньори. Той подчерта, че „Атака“ има право да претендира за места в СИК заедно с другите партньори.