Причината за изборите в Крета е, че като избран за кмет, Васил Дацов е бил длъжен в едномесечен срок от полагането на клетва – 13 ноември 2023 г., да предприеме действия за прекратяване на търговската си дейност и да уведоми председателя на ОбС – Мездра и Общинската избирателна комисия, което не е изпълнено.

Със свое Решение от 19 януари 2024 г. Административен съд – Враца отхвърля жалбата на Дацов срещу решението на ОИК - Мездра за предсрочно прекратяване на пълномощията му като кмет, като неоснователна.

Централната избирателна комисия (ЦИК) е приела, че ОИК - Мездра, е представила необходимите документи съгласно изискванията на Изборния кодекс, удостоверяващи основанието за предсрочното прекратяване на пълномощията на кмета Васил Дацев.

ЦИК служебно се е снабдила със справка за адресно регистрираните по постоянен и настоящ адрес жители в с. Крета, от електронната страница на ГД „ГРАО“ при Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), от която е видно, че броят на населението по постоянен адрес на кметство Крета, към 15 декември 2023 г. е 218 души, което следва да се произведе частичен избор за кмет на кметство.