Тя подчерта, че за първи път ще се гласува и с хартия, и с машина на местните избори в секциите с над 300 избиратели, но проблемите със софтуера остават. Очаква се въпросната фирма да сключи договор до средата на септември, след което да стартира процеса по доразработване.

"В малък брой кметства на територията на Столична община ще има четири бюлетини, но никъде няма да има пет гласувания, както масово невярно се тиражира в публичното пространство", каза още Матева.

Тя припомни условията за гласуване по настоящ адрес, които включват подаване на заявление на място в срок от 14 дни преди деня на вота. Според нея има време ЦИК да организира местните избори. В момента се назначават членовете на общинските избирателни комисии.

"По-скоро ще се гласува отново с една карта. Избирателят ще има възможност да гласува на всички видове избори. Няма възможност член на СИК да стои до машината", категорична е тя.

От повече от 10 години ЦИК препоръчва да се предвиди по-дълъг срок между първи и втори тур. Това е било предлагано и за президентските избори. Сега отново е изпратена препоръка.

"Анализирали сме и сроковете в Европа. Ако има 14 дни, за ЦИК ще бъде по-спокойно. Справяме се и със 7-дневния срок", допълни Росица Матева.

По повод писмото от правителството до ЦИК, с което на практика обясни, че т.нар. паравани за гласуване не са в правомощията им, Матева обясни: "Гласуването зад паравани беше въведено през 2022 година. Според чл. 18 на Изборния кодекс органите на изпълнителната власт осигуряват технически секционните избирателни комисии с цялата техника, книжа и материали. Ако параванът не е материал, който трябва да бъде осигурен, аз не знам какво е. Всичко това се осигурява от изпълнителната власт и това е откакто се организират избори в България. Ние от ЦИК смятаме, че това трябва да е така. ЦИК и Министерският съвет ще определят изисквания за параваните. Кой ще ги произведе – ще решат органите на изпълнителната власт", уточни говорителят на ЦИК.

И на тези избори ще има видеонаблюдение. Ще се проведе обучение за секционните комисии как да боравят с устройствата