© Областна администрация - Враца

Участие взеха 18 певчески и танцови групи, три дуета, 9 индивидуални изпълнители – общо над 160 изпълнители на автентичен фолклор, представители на читалищата от общините Враца, Мездра, Криводол, Хайредин.

Представителите на груповото умение „варене на домашен сапун“ от НЧ „Просвета-1928“, с. Царевец, община Мездра, вписани в националната листа „Живи човешки съкровища” през 2021 г., Лиляна Лещарска, Илинка Кръстева и Маргарита Петкова пресъздадоха умението, което ще покажат и на сцена в гр. Копривщица.

Сред участниците за пореден път се изяви със своите умения 90-годишният свирач на окарина Георги Димитров, представител на НЧ „Наука - 1919” - с. Лик, община Мездра.

Танцовият състав за стари обичаи и изворен фолклор „Сърбеница” към НЧ „Пробуда-1927“ - с. Софрониево, закриха регионалния етап и бяха изпратени с бурни аплодисменти от публиката.

© Областна администрация - Враца

На 13 юни журито, председателствано от д-р Йорданка Манкова – фолклорист и етнограф, ще проведе своето заключително заседание и ще класира участниците за XII национален събор на народното творчество – Копривщица, който ще се проведе от 5 до 7 август 2022 г.

Областният управител ще информира кметовете на общините, чийто самодейци са класирани за Копривщица, и ще изпрати протокола в Министерството на културата и община Копривщица.

След това започва подготовка на състави и изпълнители, коригиране на изпълнения и носии, музикален съпровод, според дадените от журито предписания, а също и организиране на пътуването и престоя на Националния събор, които и тази година ще са за сметка на организаторите от общините и читалищата.