© Община Видин

Празничната програма започна с изпълнения на Градския духов оркестър и специален поздрав от Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.

Инж. Крумов приветства присъстващите, като подчерта огромните трудности, през които минава завършването на VІІ линия и радостта, която предизвиква идването на първия влак във Видин преди 100 години. Той каза, че може би най-важното като исторически урок е, че във времена на войни и национални катастрофи народът ни е строял железни пътища. „И е хубаво, когато се оплакваме от съвременните проблеми като инфлация, бавни законови процедури, икономически застой и десетки други неща, да си спомняме това. 100 години по-късно нашето поколение дължи на Северозападна България една модерна, бърза и сигурна железница“ – заяви генералният директор.

Той обясни, че с реализацията в близките години на големия инфраструктурен проект „Модернизация на железопътната линия Видин – София “, на Северозападна България ще се осигурят железопътни линии с най-съвременно качество. В област Видин попада последният участък от железопътната линия Видин – София, Видин – Медковец. Индикативната стойност на строителството е приблизително € 613 530 000.

В железопътен участък Видин – Медковец ще бъдат изградени два тунела с дължини съответно 325 и 2975 метра, 6 броя мостове с обща дължина 564 метра, виадукти и естакади – 11 броя с обща дължина 4680 метра, както и естакада с дължина 1126 метра и височина 112 метра. Предвижда се модернизацията да се извърши с европейско финансиране чрез програма Механизъм за свързване на Европа, като максимално допустимият размер на безвъзмездната помощ е 85%.

Кметът на Видин също поднесе приветствие и отбеляза, че първия влак, който пристига във Видин на 1 юли преди 100 години, е управляван от цар Борис III и това е една от най-знаменателните дати за нашия град. „Аз приветствам усилията на сегашното ръководство на Българските железници да се изгради скоростно трасе и от София до Видин да се пътува за 1 час и 35 минути. Пожелавам да се пребори с всички тръжни процедури, да премине през всички препятствия, за да могат да се осъществят тези прекрасни идеи, свързани с модернизацията“. Д-р Ценков благодари на г-н Крумов за идеята честването на 100-годишнината да не бъде само в София и Мездра, а и в крайната гара – Видин. И изрази надежда, че на нашата жп гара в близко бъдеще ще посрещаме модерни влакове от последно поколение. „Вярвам, че България ще се впише наистина в рамките на Европейския съюз само тогава, когато постигнем успехи и в Българските железници. Мислете за всяка точка на България и въпреки че колкото и да е зачеркван Видин в миналото, оттук върви пътят към Европа“ – каза още той.

Междувременно гостите и присъстващите на събитието посрещнаха пристигащия бърз влак от София. След това инж. Крумов и д-р Ценков заедно откриха юбилейна плоча „100 години ЖП линия Мездра-Видин 1923-2023“.

Тържественото честване продължи в Художествената галерия „Никола Петров“, където бе представено юбилейното издание сборник-монографии на инж. Иван Гогев „Железният път като вдъхновение“.

Гостите имаха възможност да разгледат изложбата под наслов „100 години железопътен транспорт до Видин“, подготвена по повод юбилея от Държавен архив – Видин със съдействието на Общината. От утре до края на месеца тя ще бъде подредена в сградата на видинския архив.