В своето изказване градоначалникът направи анализ на най-големите постижения през последната година, в инфраструктурата, образованието, сигурността, здравеопазването, културата и спорта. Чрез интерактивна презентация бяха представени реализираните проекти и дейности. В края на речта си кметът призова врачани да бъдат единни, за да може градът да продължава своето развитие.

Тържествената сесия бе открита от председателя на Общинския съвет Румен Антов, който поздрави своите съграждани и им пожела да бъдат критични и да работят за доброто на своя град. "Днес трябва да пазим спомена за свободата. Пожелавам ви непокорство в стремежа за съзидание!“, допълни Антов.

Празничната сесия по повод Деня на Враца, продължи с връчване на най-високите обществени отличия - "Почетен гражданин" и "Наградата на Враца за 2018 г.“.

Със званието "Почетен гражданин" бяха отличени дългогодишният строителен предприемач инж. Тодор Топалски и д-р Костадин Шахов - за изключителен принос в развитието на общината. Посмъртно със званието беше удостоен и полк. Васил Таслаков, командир на 35-и пехотен врачански полк по време на Първата световна война.

Отличието "Наградата на Враца за 2018 г.“ получиха изпълнителят от "Фамилия Тоника" Драгомир Димитров, програмистите от "Враца софтуер общество“, предприемачът Ивайло Гладнишки, както и институциите Младежки дом и Център за подкрепа на личностно развитие "Център за работа с деца".

Програмата продължи с приветствие от заместник-кметовете на побратимените градове на Враца - град Бор, Република Сърбия и гр. Суми, Република Украйна.

В рамките на тържествената сесия своите поздрави към врачани отправиха също Директорът на музея в окръг Долж, Румъния, почетният консул на България в Марсилия и консулът на България в Република Конго.

На заседанието на Общински съвет присъстваха още: Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, областният управител Малина Николова, заместник-кметът на Община Враца – Мария Попова, народни представители, делегати от побратимените градове, почетни консули, председателят на Ученическия общински съвет, общественици и граждани.