За първи път след промяната в закона за отбраната от април тази година, желаещите за НГЧ могат да кандидатстват до 40 години. Необходимото минимално завършено образование е средно. Кандидатите трябва също да са годни за военна служба и психически пригодни, да не са осъждани, да нямат друго гражданство.

Кандидатите за военна служба трябва да подадат заявление до нейния командир и необходимите документи до 8 септември 2020 г. чрез структурите на Централното военно окръжие по постоянния си адрес на местоживеене.

Конкурсът ще се проведе на 23 и 24 септември 2020 г. в НГЧ. Той включва измерване на антропометричните данни на кандидатите за гвардейци, към които има допълнително изискване да са с ръст 175 см - 185 см, изпит по физическа подготовка, тест за обща култура и събеседване.

Изпитът по физическа подготовка на кандидатите ще се проведе чрез определяне на качествата за сила - лицеви опори и коремни преси, бързина - бягане совалка 10х10 м. и издръжливост - крос 1000 м. Тестът за обща култура включва 100 въпроса.

Условията, на които трябва да отговарят кандидатите, както и необходимите документи за кандидатстване, са посочени в обявата за конкурса, публикувана в интернет страницата на Министерството на отбраната.