Трансграничната инициатива за туризъм ROSEB е създадена в партньорство между Агенцията за регионално развитие в Източна Сърбия RARIS, Видинската Търговско-промишлена палата и Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации ARoTT.

Инициативата обхваща три граничещи региона от Сърбия, Румъния и България с население 2.191.000 жители. От Североизточна Сърбия са включени областите Бор и Зайчар, от Северозападна България - областите Видин, Монтана и Враца, а от Югозападна Румъния - окръзите Мехединци, Долж и Олт, област Влахия

Кметът на Мездра Генади Събков откри форума и поздрави гостите като им пожела успешна и продуктивна работа. По време на срещата бяха презентирани историческите и природни забележителности на града и общината.

Гостите от Румъния и Сърбия представиха свои проекти, свързани с изпълнението на Инициативата ROSEB. Нейните цели са изграждането на платформа за сътрудничество в областта на туризма, чрез създаване на трансгранична мрежа от заинтересовани страни в сферата на туризма, както и широко мащабното използване на съвместния туристически потенциал.

За изпълнение на тези цели ще бъдат създадени механизми за структурираното внедряване на процесите за оценка на нуждите, определянето на приоритети и планирането на действията при изпълнението на проектите.