В последния работен ден на миналата седмица, 26 май, беше последното заседание от наказателното дело, по което четиримата бяха обвиняеми. Състав на Районния съд се произнесе, като отхвърли повдигнатото от прокуратурата обвинение на Цветан Апостолов за ксенофобски подбуди. Съдът обаче го призна за виновен за това, че като съизвършител с другите трима обвиняеми е употребил сила срещу ромите от Враца, и го осъди на пробация за срок от шест месеца.

За Теодор Иванов и Майкъл Борисов наказанието е същото. Тримата са длъжни да се явяват и да се подписван два пъти седмично пред пробационен служител в продължение на половин година. Младежите са абитуриенти и получиха присъди преди да си вземат дипломите.

Четвъртият подсъдим, Оливър Карамелски, който по време на побоя с палки над ромите е бил пълнолетен, беше осъден на три месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от три години.

веществените докозателства
веществените докозателства

Конституиран като граждански ищец по делото бе един от битите роми Коста Велков, които беше доведен в съдебна зала с охрана, тъй като изтърпява присъда във Врачанския затвор за извършено от него престъпление. Ромът беше предявил иск към четиримата побойници за суми от по 10 000 лв. Съдът прецени, че за причинените му неимуществени вреди такъв иск е неоснователен и подсъдимите ще трябва да му платят само по 150 лв.

Близките и родителите на младежите от подсъдимата скамейка бяха притеснени, разтревожени. Едно от осъдените момчета пък, на излизане от залата, обясняваше на свой близък, че циганите си заслужавали боя, за който сега скъпо ще си плаща и заслужено е наказан.

Майката на набития ром Коста, каза за MediaNew, че синът й щом е в затвора не е ангел, но някои българи много мразят циганите, а омразата ражда омраза. "Не познавам майка, българка или циганка, да учи децата си да се дрогират, да крадат, да се бият, да се мразят. Защо тия млади хора вършат лоши работи? Преди години не беше така. Ръка терзия нема при бой. Като се хвърлят да се трепат, може и да убият някой”, добави през сълзи жената.

майката на бития ром
майката на бития ром

По време на процеса стана ясно, че казусът не е свързан с ксенофобията, която предполага постоянна враждебност към ромите от страна на подсъдимите. Съдът обаче не изключи, че е възможно при инцидента четиримата младежи да са били ръководени от предразсъдъка, че тяхната раса е по-висша от ромската, което само по себе си е расизъм и би трябвало чрез наложените наказания да го осъзнаят и превъзмогнат.

Присъдите на четиримата подлежат на обжалване и протест пред Окръжен съд - Враца в 15-дневен срок от тяхното произнасяне.