© община Мездра

Проведена бе творческа среща между участници от трите общини - Мездра, Своге и Район Нови Искър, под наслов "На кафе при кмета на община Мездра". Екипите бяха тематично обособени - литератори, художници и етнографи, както и представители на местните администрации.

На откриването кметът на община Мездра Генади Събков приветства с „Добре дошли“ присъстващите и им пожела ползотворна работа в рамките на предвидените дейности.

Представителите на гостуващите общини споделиха добри практики в тази насока, които да се ползват като положителен опит. Пред гостите бе представена историята на община Мездра с филмите „Легенда за реката“, „120 години община Мездра“ и „Документално видео за Историята и забележителностите на Общината.“

Първият ден бе посветен на поезията. Творците от литературните клубове на Искрец, Своге и Мездра представиха своите творби, а краеведите поднесоха интересни тълкувания на народната метеорология, съвременен прочит на народни умотворения, проучване за генерал Паренсов. Екипът на район Нови Искър представи арт-работилница, художници рисуваха от натура. Творческият ден беше посветен на 119-ата годишнина на бележития наш земляк – скулптора Иван Фунев.

Вторият ден на празниците бе ден на туризма. Представителните групи имаха възможност да посетят едни от най-забележителните туристически дестинации на община Мездра: Черепишкия манастир, природна забележителност „Ритлите“ край с. Люти борд и Археологически комплекс „Калето“.

Най-атрактивен бе третият, заключителен ден на Празниците на Искърското дефиле, в който се проведоха "Фермерски игри" на открито. Домакините предложиха иновативни практики, свързани с бита на фермерите - шиене на копчета, връзване на вратовръзка, варене на кафе в джезве, опаковане на подарък и др.

Отборите, съставени от по шест човека от всяка администрации, се състезаваха в различни дисциплини, от които най-атрактивната бе пренасяне на колежка. Това естествено позатрудни някои от участниците, които се състезаваха за бързина, прецизност, и не на последно място - сила. По стара българска традиция, третият ден завърши с традиционното надпяване "Искърски напеви" и надиграване по двойки „Ръченица на поляната“.