Три училища в областите Видин, Враца и Монтана ще бъдат иновативни за първа година. Едно от тях е Седмо средно училище "Йордан Радичков" в Монтана. Кандидатстват с нов иновативен предмет, обясни директорът на учебното заведение Станка Костова- Сретениева.

"Предметът, който се казва "Виртуално програмиране", е предназначен за изучаване в 5 и 6 клас. Имаме три компютърни кабинета, имаме трима колеги, специалисти, които ще могат да им предложат нужните знания по предмета."

За първа година иновативни са и Първо основно училище "Васил Левски"-град Вълчедръм и Основно училище "Христо Ботев"- село Търнава. От списъка за тази учебна година отпадат Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" град Брегово и Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" село Добролево.

Иновативните процеси се въвеждат в продължение на четири години, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците. Проектите са одобрени от Комисията за иновативните училища, в която участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит в областта на образованието, науката и технологиите.