Целта на програмата е да окаже подкрепа на прехода към климатична неутралност чрез подобряване на независимостта на ниво предприятие. Това ще се случва чрез изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия, както и допълнителен гаранционен финансов инструмент за енергийна ефективност и възобновяема енергия.

Условията са:

- Финансира се комплект от фотоволтаични системи за собствена употреба със системи за съхранение на енергия (напр. батерии)
- Фотоволтаиците могат да имат мощност до 1 MW, но и не повече от два пъти размера на предоставената мощност от ЕРП
- Съоръженията за съхранение на енергия трябва да имат минимален капацитет, равностоен на съхранение на 100% от мощността на фотоволтаичната система за 1 час
- Общият бюджет е 200 млн. лв., като минималният размер на заявеното финансиране от дадено предприятие е 75 000 лв., а максималният – 1 000 000 лв.
- В зависимост от размера на предприятието и локацията програмата финансира между 35% и 50% от проекта.
- Финансират се капиталови разходи, СМР и консултантски услуги
- Отворено за микро-, малки и средни предприятия, както и такива със средна пазарна капитализация (регистрирани не по-късно от 31.12.2019 г.)

За пълен списък с условия и за кандидатстване онлайн с електронен подпис, последвайте следния линк: https://eumis2020.government.bg/…/800c457d…/Proced...

Срокът за кандидатстване е 3 месеца, считано от днес.