Шаранът е смятан за помощник на Св. Николай, защото веднъж му помогнал в беда. Легендата разказва, че Св. Николай бил застигнат от буря и на дъното на лодката се появила дупка. Тогава светецът бръкнал във водата и извадил един шаран, с който запушил дупката.

Търговецът Найден Нончев разказа, че тяхната риба е от язовира край Борован, и вече десета година идва на мездренския пазар, където хората го познават и предпочитат да си купуват от него.

"Нашата риба е хранена само с грах и царевица, никакви смески, затова е вкусна. Условията, в които я отглеждаме, са екологично чисти. Нашата риба има много кислород, затова и цветът на люспите й е златист", обясни тънкостите на рибовъдството.

Един от редовните му клиенти се оказа и именик, който потвърди, че всяка година купува риба само от Борованския язовир.

Изборът на жертвен шаран бе голям и затрудняваше купувачите. В десетките корита подскачаха стотици риби, които сякаш се опитваха да избегнат съдбата си. Докато избираше шарана за трапезата си, Павлина Зехова, разказа, че най-кусни са шараните около 2-2,5 кг. "Откакто се помня, за всеки Никулден приготвяме пълнен шаран с орехи, ориз, подправки, а от главите приготвяме вкусна рибена чорба” - реди запазена рецепта една от клиентите.