© община Борован

Николай Шопов е завършил история и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Професионалната му кариера е свързана с управлението в областта на образованието и културата, както и с политическа дейност.

Той е автор на изследвания и публикации в областта на история на културата, управление на духовната сфера и по обществено значими проблеми. Публицист и анализатор по проблеми на вътрешната политика и международните отношения. Автор е и на поетични книги и участник в антологии на съвременната българска поезия. Занимава се и с превод на поезия и проза.

Шопов е член на Съюза на българските писатели, член на Славянската литературна и артистична академия, член на редакционната колегия на списание „Орфеева лира“, на вестник „Моята вяра“и на кооперация „Никола Вапцаров“. Носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - 2 степен.

Удостоен е и почетна грамота на Съюза на българските писатели за принос в съвременната българска литература. Той е носител на националната награда за поезия „Слав Караславов“ на СБП и Община Първомай, на наградата „Македонски книжовен Дедал“, на грамоти от дружествата на писателите в Сърбия и Северна Македония.